gespecialiseerde voetverzorgster & schoonheidsspecialiste


diabetes & voeten

Ik heb een 3 daagse curcus van diabetes & voeten gevolgt in uz Gent van Mischa Nagel een zorgspecialist. We hebben heel veel geleerd over de diabetesvoet en vooral de problemen die errond ontstaan. En ook met patiënten kunnen spreken die al verschillende problemen gehad hebben. Ook waren er podologen, diabetesducator, consulente wondzorg. Zodat wij heel veel info kunnen krijgen hebben.

In België hebben ongeveer 600.000 mensen diabetes. Van hen ontwikkelt 15% vroeg of laat een culcus. Zeven op de tien beenamputaties zijn een gevolg van diabetes. Daarvan kan 80% vermeden worden, mits er meer aandacht komt voor de voetzorg!

Daarom dat ik dit even ook in het licht wil zetten op mijn pagina! Want een goede voetverzorgster kan heel veel beteken voor de diabetese voet. En wil het ook een beetje in verstaanbare taal voor jullie cliënten zetten.

Een diabetes krijgt verschillende problemen aan zijn voeten. Vooral aan de zenuwen. Wij noemen dat diabetische neuropathieën. Er zijn verschillende soorten in. Veel diabetes hun gevoel aan hun voeten gaan weg. Daarom gaan ze verschillende problemen krijgen, omdat je gewoon het gevoel niet hebt. Daarom is het wel heel belangrijk dat je uw voeten laat verzorgen door een gespecialiseerde voetverzorgster!Die vooral kennis heeft van wat er allemaal kan voorkomen. Met soms enkele simpele testen kunnen wij zien hoe je voet eraan toe is. Veel diabetes krijgen wonden onder eelt die zij niet kunnen zien en  voelen. Daardoor hebben ze er weinig last van en voelen ze dikwijls niet dat er veel meer aan de hand is.  En dan is het heel belangrijk dat het optijd ontdekt word. Want wondes kunnen leiden tot amputatie! En dat zouden wij zeker moeten kunnen vermijden! Door regelmatig je voeten te laten verzorgen, komen meestal veel dingen aan het ligt zoals: ulcera, charcotvoet, schimmelinfecties. En deze aandoeningen zouden we moeten kunnen vermijden. De voetverzorgster kan niet alles verhelpen, maar je zeker optijd verder kunnen sturen naar gespecialiseerde centra. Zoals een voetkliniek.